• Eperfa utcai Támogatott lakhatás

A támogatott lakhatás egy olyan bentlakást biztosító forma fogyatékkal élőknek, ahol minimális életvitel irányítással élhetik a lakók a mindennapi életüket. Az ellátási forma fő célja az ellátottak minél teljesebb autonómiájának és társadalmi integrációjának elérése.

A biztonságos életvezetés érdekében kísérő támogatást biztosítunk, szakemberek és megfelelő kompetenciával rendelkező segítők közreműködésével. A lakhatási szolgáltatás a helyi lakóközösségbe integrálva, egy nagyméretű házban kialakítva megteremti a lehetőséget a szolgáltatást igénybe vevők társadalomba való bekapcsolódására, a számunkra minden napi élet megélésére. A beköltözők, képességeiknek megfelelően önállóan alakíthatják életüket, vagyis úgy laknak és élnek, mint bárki más.

A kivitelezés 2019. március 1-én kezdődik és terveink szerint augusztus 31-én fejeződik be.  Megvalósításához támogatókat keresünk, a, melyet adományozással és közösségi gyűjtéssel tervezünk megteremteni. Kérem, amennyiben támogatásra érdemesnek ítéli projektünket és módjában áll, támogassa kezdeményezésünket lehetőségeihez mérten, továbbá ajánlja kezdeményezésünket Partnereik figyelmébe!

Támogat-Lak

Hogy mi is történt az elmúlt egy évben lássuk csak:

Hogyan jutottunk el a gondolattól a kivitelezésig, őszintén megvallva, hosszú és rögös út vezetett el idáig. Hogyan is kezdődött minden? Kellett egy ötlet gazda Gáspár-Szanyi Krisztina személyében, aki az alapítvány kuratóriumának elnöke. Korábban a fogyatékkal élők nappalijában dolgozott, és ott fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy Jászberényben is létre lehetne hozni egy támogatott lakhatást,  ezeknek a fiataloknak. Első nekifutásra a projekt nem kapott megfelelő elbírálást, így a vártnál több időt és energiát kellett belefektetni az álom valóra váltásába. 2018 őszén pozitív elbírálást kapott egy csodálatos projekt megépítésére, ennek köszönhetően Jász-Nagykun-Szolnok megyében elsőként indíthatunk 12 fogyatékkal élő fiatal számára támogatott lakhatás szolgáltatást Jászberényben. Az elmúlt egy évben rengeteg emberrel együtt, nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy létre hozzuk ezt az egyedül álló csodát.
Télvíz ideje alatt segítőket, támogatókat kerestünk a földmunkálatok kivitelezéséhez, kaptunk is, sok ember és cég segítette munkájukat az elmúlt évben:

-Gáspár Imre

-Geo-Gép Kft.

-Kármán József és Kármán Imre

2019 áprilisában beöntötték az alapot, majd májusban elkészült a lábazat is, ekkor még úgy gondoltuk, hogy a fiatalok októberben költözhetnek. A megemelkedett építőipari árak miatt, próbáltunk egyre több adományozót segítő szándékú embert, céget találni, a kivitelezéshez.  A jászberényi NGS Union Kft. kedvezményesen biztosított vasárút, illetve a vasnak egy részét adományba adta az építkezéshez.

Májusban egy újabb adomány érkezett az Eperfa utcába. A Masterplast Nyrt. jóvoltából 3 tekercs metalizált bevonattal ellátott, polietilén légbuborékos párazáró fóliát kaptunk.

Júniusban, adomány gyűjtést szerveztünk a a Facebook-on, ahol az  “ADJUK-ÖSSZE” program keretében  valamivel több mint 500ezer forintot sikerült 2 hónap alatt összegyűjtenük.
Együttműködési szerződés keretében, a jelentkező fiatalok és jövendőbeli dolgozók számára, elindítottunk egy önérvényesítő csoportot. A nyáron minden második hétvégén lehetőség volt egy-egy workshop-on, fórumon ismerkedni a támogatott lakhatással, a beköltözők egymással illetve a majdani dolgozókkal. A foglalkozást az ÉFOÉSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Érdekvédelmi Egyesületének elnöke, Bereczki Istvánné gyógypedagógus vezette.

A Honeybeast énekesnője, Tarján Zsófia is kezdeményezésünk mellett áll, egyik fő támogatój lett a Facebook-on keresztül segítette munkánkat…..majd Józsa Tamásnak köszönhetően lehetőséget kaptunk Zsír on the Fest Civil Falujában adományt gyűjteni.

Az első falakat júliusban húzták fel….majd elkészült a tető, de a beköltözésre sajnos a fiataloknak várniuk kell. Az őszi illetve téli időszakban nagyon sokat találkozott az a nyolc fő, fiatal, akik már biztosan a beköltözők között lesznek. Megismerkedtek egymással, már döntöttek arról is, hogy ki kivel szeretne egy szobába költözni. A komplex szükséglet felméréseket a szakemberek elvégezték, akik a végső döntést meghozzák a beköltözők állapotáról.Hamarosan eljön a beköltözés ideje és még van pár szabad hely az Eperfa Utcai Támogatott Lakhatásban‼️!

A gázkazán a Szatmári Kft. felajánlása, melyet most februárban kaptunk meg.
Az utolsó simításokat végzik a mesterek, és ha a Kormányhivatal is rábólint kérelmünkre, hamarosan a beköltözőkkel együtt ünnepélyesen is átadjuk az Eperfa Utcai Támogatott Lakhatás szolgáltatásunkat.